Bursa, Marmara bölgesinde yer alan ve tarih boyunca önemini korumayı başaran bir şehirdir. İslam dünyasında önemli bir yeri olduğu kadar diğer dinler için de önemli bir şehirdir. Camileri, tarihi yerleri, turistik mekanları ve doğa harikası noktaları ile kendinden söz ettiren şehir, “Yeşil Bursa” unvanına sahiptir. Zira sahip olduğu yerler bu unvanı hak ettiğini gösterir.
Kış turizminde ülkemize büyük destekler sunan Uludağ, kış aylarında yerliler kadar yabancı turistlerin de tercih ettikleri bir destinasyondur. Bunun haricinde şehir merkezinde yer alan Osmanlı eserleri, külliyeler, camiler, müzeler, hamamlar ve tüm bunlarla birlikte gezginler için güzel bir tatil fırsatı sunan doğa alanları, Bursa’nın görülmesini daha cazip hale getiren detaylar arasındadır.
Tarihin uzun sayfalarını kaplayan Bursa hakkında yapılan araştırmalardan bir kısmına göre şehrin geçmişi, 6000 yıl öncesine dayanıyor fakat yapılan arkeolojik kazı çalışmalarında bulunan buluntular, şehrin M.Ö 700 yıllarından kalma bir yerleşim yeri olduğunu kanıtlat niteliktedir.
Şehrin ilk yerleşimcileri Frgiler olarak biliniyor. İstiklerden kaçarak buraya yerleşen Frigler, Kimmerlerin saldırısına uğradıktan sonra bölgenin hakimiyeti Kimmerlerin egemenliğine giriyor. M.Ö 85 yılına gelindiğinde ise hakimiyet yeniden el değiştirerek bu defa Bitinya Krallığı’nın hakimiyetine giriyor.
Tarih sayfaları çevrildikçe Bursa’ya hakimiyet kuran isimler de değişiyor. M.Ö 74 yılında Roma İmparatorluğu’nun egemenliği altına giren şehir, 1326 yılında Orhan Bey’in Bursa’yı fethetmesiyle birlikte Osmanlı hakimiyetine giriyor. En parlak dönemlerini de bu dönemden sonra yaşamaya başlayan şehirde geçmiş kavimlerin izlerinin bulunmasının yanında geniş anlamda Osmanlı eserleri bulunmaktadır. Bu da şehri daha cazip hale getiren en önemli detaydır.
Tarihi bakımdan zengin olan kent, dinler açısından da hatırı sayılacak kadar zengin bir şehirdir. Hristiyanlık, Musevilik ve Müslümanlık adına tarihin uzun dönemlerinden günümüze kadar ulaşmayı başarmış birçok anıt, türbe, cami, kilise, sinagog şehirde boy göstermektedir. Kent merkezinde tarihi “Ulu Camii”, yine şehir merkezinde bulunan “Emir Sultan Camii ve Türbesi” turizm dünyasınca üzerinde en çok durulan mekânlardır. Diğer yönleriyle de kendinden söz ettiren Bursa, özellikle yeşil olmasıyla ünlü bir kenttir. Şehirde nereye dönerseniz dönün, yeşilin her tonunu rahatlıkla görebilirsiniz. Bu özelliğinden dolayı da şehre “Yeşil Bursa” adı verilmiştir. Şehrin dikkat çeken ve turistlerce de çok fazlasıyla ziyaret edilen yerlerinden biri de “Tarihi İznik Antik Kenti”dir. Bu kent, farklı dönemlerde dört imparatorluğa ev sahipliği yapmış bir yerdir. Bu nedenle bir tur firması ile gitmiş iseniz kesinlikle buraya bir tur düzenleyeceksiniz.
Ulu Camii: Bursa merkezinde Heykel’de yer alan Ulu Camii, Bursa’nın en önemli kültürel miraslarından biridir. İslam dünyası adına önemli bir cami olmasının yanında kullanılan işçilik ve mimari üslup bakımından bir hayli dikkat çekicidir. Ulu Camii, ibadete açık cami olmasından dolayı günün her vakti doludur.
Yeşil Camii: Çelebi Mehmet döneminde yapımına başlanan Yeşil Camii, II. Murat döneminde tamamlanmıştır. Cami adına her ne kadar “Yeşil Camii” dense de turkuaz rengindedir. Bursa’nın ilgi çeken noktalarından biri olması şehre gelenlerin ziyaret etmesini etkilemektedir.
Emir Sultan Camii: Konumu ve eşsiz mimarisi ile Bursa’nın göz dolduran yerlerinden biri de Emir Sultan Camii’dir. Sunduğu manzara saatlerce izlenmeye değerdir.
Koza Han: Bursa’nın tarihi yerlerinden biri olan Koza Han, hem mimari açıdan hem de çevresinde konuşlanan kafeteryalarla gidilmesi gereken yerlerden biridir. Bursa tarihine yolculuk yaparken soluklanabileceğiniz bu yer, Bursa’yı daha yakından tanımanızı sağlayacaktır.
Osman Gazi Türbesi: Osmanlı devletinin kurucusu Osman Bey’in vasiyeti üzerine türbesi Bursa’da ve istediği yerde yapılmıştır. Dökme demirden yapılan pencereleri ve mimarisi ile Osmanlı dönemi mimarisini simgeliyor.
Orhan Gazi Türbesi: Sade bir tasarım ve ihtişamlı bir görünüme sahip Orhan Gazi Türbesi, Bursa’nın en çok ziyaretçi çeken noktalarından biridir.
Irganda Köprüsü: Dünyada dört arastalı (çarşı) köprülerden biri olma özelliğine sahip olan Irganda Köprüsü, mükemmel mimarisi ile dikkat çekici yerlerden biridir. Bursa gezisinde kesinlikle görülmesi önerilir.
Saat Kulesi: Sultan Abdülaziz döneminde 65 metre yükseklik ile inşa edilen Saat Kulesi, Bursa’nın sembolüdür. Tepesinde dört yana bakan saat vardır. Bu yönüyle dikkat çekici bir nokta olmayı başaran Saat Kulesi, Bursa’da en çok ziyaretçi çeken yerlerin başında gelmektedir.
Tarihi yerleri kadar doğal güzellikleri de görenlerde hayranlık uyandıran Bursa’da dinlenmek, doğa ile baş başa kalmak için uğrayabileceğiniz birçok nokta vardır. bunlardan bazıları şunlardır;
Uludağ: Doğa ve kış turizmini bir arada barındıran Uludağ, ülkemizin en önemli kayak merkezidir. Kış aylarında yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan yer, Bursa’nın zirvesidir.
Uluabat Kuş Gölü: Bursalıların mesire alanı veya hafta sonu kaçamağı yapmak için tercih ettikleri Uluabat Kuş Gölü, Türkiye’nin önemli göllerinden biridir. Sahip olduğu manzara, çevresindeki ormanlık alanlar ve balıkları ile huzuru yakalamak isteyenlere kucak açıyor.
Kuş Cenneti: Mavi servi, limoni servi ve ladin ağaçlarıyla kaplı bir orman içerisinde yer alan Kuş Cenneti, mükemmel dokusu ile uğrayanları kendine hayran bırakan bir yerdir. Keklik ve Tavus kuşu, buranın en önemli sakinidir.
Oylat Kaplıcaları: Doğa güzelliklerinin yanında şifa dağıtan sulara da sahip olan Bursa’da gidilmesi gereken yerlerden biri de İnegöl sınırları içerisinde yer alan Oylat Kaplıcalarıdır. Kaplıca, her yıl yüz binlerce turistin uğradığı yerlerden biridir. Sahip olduğu şifalı suları, birçok hastalığa iyi gelmektedir.
Saitabat Şelalesi: yüksek dağların arasından akarak çevresinde mükemmel bir doku oluşturan Saitabat Şelalesi Bursa’nın en güzel yerlerinden biridir. Hafta sonu kaçamağı yapmak isteyenlere önerilebilecek en muazzam noktadır.
İznik Gölü: Yeşilin her tonuna sahip olması ile Türkiye’nin önemli göllerinden biri olan İznik Gölü, Bursa’ya “Yeşil Bursa” denmesinde büyük katkı sağlayan yerlerden biridir. Çevresindeki doğal güzellikler kesinlikle burada zaman geçirmeye değer kılıyor.
Bursa, her anlamda gelişmiş ve gün geçtikçe de gelişmeye devam eden bir şehirdir. Kültürel anlamda değerlendirilebilecek yönlere sahip olan şehirde, el sanatları, ipekböcekçiliği, el dokuması halılar, kilim ve keçe gibi el emeği göz nuru sanatlar şehirde kendini gösteren ayrıntılardan bazılarıdır. Müzelerinde de bu yönüne dair birçok bilgi ya da obje görebilirsiniz.
Bursa, Marmara bölgesinin güneydoğusuna düşen bir şehirdir. “Uludağ Kayak Merkezi” ile ünlü olan şehir, kış turizminin en canlı olduğu şehrimizdir. Bu yönüyle de turistlerin çok fazlasıyla akın ettiği Uludağ, eğlence adına kesinlikle değerlendirilmesi gereken yerlerinden biridir.
Kültürel etkinlikler açısından zengin bir konuma sahip olan Türkiye’nin dördüncü en büyük şehri Bursa’da her yıl düzenlene festival ve etkinlikler, yoğun katılımcıların iştiraki ile düzenlenir. Bunların en önemlisi "Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması", dünyaca bilinen etkinliklerden biridir. 1962 yılında bu yana her sene düzenli olarak yapılan yarışma, yoğun misafirlerin katılımı ile gerçekleşir.
Geleneksel yaşamı ve kültürel değerleri ile dünyada nam salan Bursa’da devlet tiyatrolarının yanında özel sahnelerin sergilendiğini söylemek gerekiyor. Bu bağlamda her sene düzenlenen "Uluslararası Bursa Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali" ve "Uluslararası Bursa Karagöz Kukla ve Gölge Oyunları Festivali", katılımcıların yoğun ilgisi ile her sene düzenli olarak icra edilmektedir.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından her sene düzenlenen ve yoğun ilgi gören "Bursa Fotoğraf Günleri", şehrin önemli etkinliklerinden biridir. Mahir fotoğrafçıların kareye aldıkları resimlerin sergilendiği bu etkinlik, görülmeye değerdir.
Kozmopolit yapısıyla dikkat çeken Bursa, her yönüyle olduğu gibi yeme-içme yönünden de zengin bir şehirdir. Şehre tatil için gitmiş iseniz kesinlikle vaktinizin bir bölümünü yeme içme konusuna ayırmanızı öneriyoruz.
Tarhana, dede, sipsi, balık, oğmaç, işkembe çorbaları, Etli kereviz, kestaneli ve zeytinyağlı lahana dolması, Döner kebap, mumbar dolma, ciğer sarma, inegöl köfte, damat paça, Kestane şekeri, cennet köşkü, dilberdudağı, ramazan helvası, cevizli baklava, peynirli kemalpaşa tatlısı, incir dolması, zerde, kaymaçina, Ceviz dolması, söble, yufkalı paça Bursa’nın yöresel lezzetleridir.
Şehir merkezinde ve turistik diğer noktalarda yer alan restoranlara giderek kentin kendine has lezzetlerini damağınızla buluşturabilirsiniz. Turistik anlamda zengin bir şehir olması, dünya mutfaklarından örneklerin de restoranlarda sunulmasını etkilemektedir.
Dünyaca ünlü ipek dokuması, eşyalar ve havlular ve İznik Seramiği Bursa’da alışverişin kaderini belirleyen yönlerdir.
Biraz geleneksel biraz da modern alışveriş yapmak isteyenler için sahip olduğu "Uzun Çarşı" tekstil ürünlerinin satıldığı bir çarşıdır. Hem mimari yapısı açısından hem de alışveriş ihtiyaçlarının karşılanması açısından değerlendirilebilir bir yerdir.
Hediyelik eşya ve değerli eşyaların satışının yapılığı "Tarihi Kapalı Çarşı" Bursa’nın önemli alışveriş yerlerinden bir diğeridir. Burada mücevherattan takıya kadar her şeyi bulabilirsiniz.
Bakır ürünlerinin satıldığı ve dükkanların sunduğu hoş atmosfer ile alışveriş yapılmasa bile ziyaret edilmesi gereken "Bakırcılar Çarşısı" Bursa’nın önemli alışveriş noktalarından biridir.
İpek kumaşlarıyla ünlü Bursa’da bu yönde alışveriş yapmak isteyenlerin tercih ettikleri; "Hacı İvaz Çarşısı"; "Gelincik Çarşısı", "Yorgancılar Çarşısı" her anlamda gidilip görülmesi gereken yerlerdir.
Yöresel ve kültürel alışveriş alanında geliştiği kadar modern alışveriş merkezleri bakımından da gelişmiş olan Bursa’da gündelik alışverişin yapılabildiği Korupark, Kipa AVM gibi büyük alışveriş merkezlerinden de alışveriş ihtiyacı kolaylıkla temin edilebilmektedir.