Ege bölgesinin güzel ve kendine has kültürüyle dikkat çeken şehirlerinden biridir Aydın. Turizm adına ülkemize sağladığı büyük katkılarıyla bilinen ilin, bazı ilçeleri özellikle yaz ayları geldiğinde insan seline uğramaktadır. Kuşadası, Didim gibi yerler, turizm sektörünün en canlı olduğu yerlerdir. “Zeytincilik” alanında hatırı sayılır bir öneme sahip olan Aydın, tarihi bakımdan da zengin olan bir kenttir.
M.Ö. 4500 yıllarına kadar uzanan geçmişi ile günümüze gelen Aydın, Menderes Havzası’nda bulunmasından dolayı tarihi boyunca yerleşim yeri olmayı başarmıştır. Zira Aydın ve çevresinde yapılan arkeolojik kazı çalışmaları, şehrin sahip olduğu antik kentler ve şehirde binlerce yıl öncesinden kalma tarihi yerler şehrin yerleşim yeri olduğunu en iyi anlatan detaylardır. Deştepe ve Dedekuyu Höyüğü’nde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarından elde edilen seramik buluntuları, M.Ö 4500 yıllarından kalma yaşam yeri olduğunu en net şekilde gösteren detaylardır.
Aydın’ın ilk tarihi bilgileri Hitit kaynaklarında yer alır. Kaynaklarda Aydın’ın batıda “Seha” adında bir ırmaktan beslendiği bildirilmektedir. Uzmanların aktarımlarına göre burası Büyük Menderes’tir. Tüm bu veriler ve daha fazlası Aydın’ın geçmiş dönemlerinin bir hayli uzun zamanlar öncesine dayandığını göstermektedir.
Şehrin geçmişinin uzun yıllar öncesine dayanması ve bugüne taşıdığı değerlere sahip olması, turizm dünyasının ilgisinden kaçmıyor. Zira kentte çok sayıda bulunan antik kentler, şehrin her sezon turist çekmesini etkiliyor. Bir de doğal anlamda zengin bir coğrafyaya sahip olması (Didim, Kuşadası, sahiller, plajlar) da yine turizm dünyasının Aydın’ı tercih etmelerine neden oluyor.
Şehrin en eski yerleşim yeri olan yani bir diğer anlamıyla bugünkü Aydın, M.Ö 2500 yılında Hititler tarafından kurulan “Tralles Antik” kenti olarak bilinmektedir. Kent, kurulduğu dönemden Cumhuriyet dönemine kadar pek çok medeniyet ve uygarlığa ev sahipliği yapmış, Antik Çağda Afrodisias, Milet, Didyma, Nysa, Priene, Magnesia gibi önde gelen kentlerden oluşmuştur. Her yönüyle inceleyebileceğiniz ve zamanınızı geçirebileceğiniz şehirde gezilecek yerler oldukça fazladır. Her biri için zaman ayırmaya kalkışsanız bile çok uzun bir tatil yapmanız gerekecektir.
Yaz tatilini değerlendirmek için Ege bölgesini tercih edenlerden iseniz kesinlikle tercihleriniz arasına almanızı önerdiğimiz yerlerden biri de Aydın ilidir. Aydın, gezilecek yerleri bakımından zengin olmasının yanında yaz eğlencelerine dair sunduğu olanaklar da değerlendirilmesi gereken yönleridir. “Altınkum” şehrin en dikkat çeken ve turistlerin en çok tercih ettikleri yerlerden biri iken “Didim kumsalları” da yine değerlendirilen güzelliklerinden biridir.
“Kadınlar Denizi” denen bölgede yaz eğlencelerine dair beklediğinizden çok daha fazlasını bulabilir, şehrin tarihi geçmişini gözler önüne seren yönlere sahip olan “Meryemana Kilisesi” gezinizle şehrin daha farklı yönlerini tanıma şansını elde edeceksiniz. “Artemis Tapınağı”'yla “Saint Jean” arasında yer alan “İsa Bey Camii” yine kentin en eski yerlerinden biridir.
Mimari üslup bakımından oldukça dikkat çeken “Basilica of St. John” turizm dünyasının üzerinde en çok durduğu yerlerden biridir.
Saplı Ada: Akbük’ün simgelerinden biri olan Saplı Ada, hem mükemmel tabiatı hem de sahip olduğu gizemli geçmişi ile en çok turist çeken noktadır. Tepeden bakıldığında bir cezve ve sapını andıran bir görünüme sahip olduğu için buraya “Saplı Ada” denmektedir. M.Ö 1500 yıllarında meydana gelen volkanik patlama sonucu oluşan adada, kül tabakaları hâlâ görülmektedir.
Dilek Yarımadası: 27,675 hektarlık bir alana yayılan Dilek Yarımadası, Aydın’ın en çok turist çeken yerlerinden bir diğeridir. Çok sayıda plajı ile kendinden söz ettiren yarımada, barındırdığı yaşamı ile dikkat çekici bir yerdir. Zira 36 çeşit memeli hayvan, 45 tür deniz canlısı ve 42 tür sürüngene ev sahipliği yapmaktadır.
Zeus Mağarası: Kuşadası’nda turistlerin en sık uğradıkları yerlerden biri olan Zeus Mağarası, mitolojik değeri ile Aydın’a renk katan yerlerden biridir. Tatlı su ile tuzlu suyun karışmasından ortaya çıkan maden suyu, dinlendirici yönleriyle turistleri cezbediyor. Bunun yanı sıra suyunun soğuk olması da dinlendirici olmasını etkiliyor.
Güvercinada Kalesi: Kuşadası, Hacıfeyzullah Mahallesi’nde yer alan Güvercinada Kalesi, sahip olduğu müthiş manzarası ile keyifli bir tatil sunan yerlerden biridir. Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yaptırılan kalenin surları İlyas Ağa tarafından eklenmiştir.
Aphrodisias Antik Kenti: M.Ö 2. Yüzyıldan kalma Aphrodisias Antik Kenti, Aydın’ın en çok görülmeyi hak eden yerlerinden biridir. Güzellik tanrıçası Afrodit’e atfedilerek yapılan antik kent, Karacasu ilçesinde yer almaktadır.
Hititler döneminden günümüze kadar pek çok uygarlık ve medeniyete ev sahipliği yapan Aydın, kültürel bakımdan oldukça geniş bir perspektife sahiptir. Renkli etkinlikleriyle her sene çok değişik görüntüler sunan ve dışarıdan izleyenlerin de oldukça dikkatini çeken “Aydın Yörükleri” kentin en eski kabilelerindendirler.
Kendilerine has kültür ve geleneklerini en iyi şekilde yansıtan sıcak Aydın insanını daha yakından tanımak ve yaşam değerlerini incelemek için “Aydın Etnografya Müzesi” gezisi yapmanızı öneriyoruz. Evlerinde kullandıkları araç-gereçler, gündelik yaşamlarında giydikleri kıyafetler ve daha birçok detayı burada görebilirsiniz. Yazımızın başında da dediğimiz gibi Aydın’ın “Didim” ve “Altınkum” bölgeleri yaz tatili zamanlarında yerli ve yabancı turistlerin akın ettikleri tatil beldeleridir.
Yaz dönemi boyunca neredeyse her gün sahil kenarlarında düzenlenen eğlenceler ve aktiviteler, kenti yakından tanıtma amacı ile düzenlenen festivaller ve tabi ki gece hayatı, Aydın’da vakit geçirmenin en iyi olanaklarıdır. Plajlarda su sporları, tarihi yerlerde tarihi gezinti ve daha birçok yöne sahip şehir, Ege bölgesinin güzelliklerini anlatabilen en güzel olanaklara sahiptir.
Yörüklerin kendine has yeme-içme kültürleri vardır. Alışık olduğunuz lezzetlerin dışına çıkacağınız Aydın gezisinde, yöresel yemekler noktasında oldukça zengin sofralar sizi karşılayacaktır. Kentin değişik noktalarında yer alan modern restoran ve lokantalarda hem karnınızı doyurma imkanı hem de Aydın yöresinin leziz yemeklerini yeme şansını elde etmiş olacaksınız. Şehirde en çok bilinen ve halk arasında yaygın olan bazı lezzetleri şunlardır; Keşkek, Yuvarlama, Bolama (Lok lok pilavı), Kapama, Esvilme, Kenker Yemeği.
Saydığımız bu lezzetleri her restoranda bulamasanız da yine de şehirde bulunmayan yemekler değildir. Tabi ki tatil beldesinin olmasının getirisiyle, Aydın’da ulusal mutfak lezzetlerini tatma noktasında kolaylık yakalayabilirsiniz. Özellikle de Didim çevresinde çok sayıda büyük restoranda dünya mutfakları lezzetlerini kolaylıkla bulabilirsiniz.
Bir tatil ya da seyahatte en önemli alanlar alışveriş alanlarıdır. Gündelik ihtiyaçların karşılanmasında ya da şehir dönüşü hediyelik eşya ile dönülmek istenmesi, her tatilde görülen durumlardandır.
Aydın, alışveriş noktasında da rahat edebileceğiniz gelişmiş bir kenttir. Müze Bulvarı üzerinde yer alan “Forum Aydın” Aydın kent merkezinde bulunan “Bimeks-aydın Forum Şubesi” alışveriş ihtiyaçlarınızı büyük oranda karşılayabileceğiniz yerlerdendir.
Bunun haricinde yerel pazarlara uğrayarak da kente özgü alışverişlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.